Aanslag in Finland: 7 doden en 80 gewonden

Print
Zeker zeven mensen, onder wie een kind, zijn vrijdag om het leven gekomen door een bomexplosie in een druk winkelcentrum in de stad Vantaa, vlak bij de Finse hoofdstad Helsinki. Ook de vermoedelijke dader is onder de slachtoffers.
De Finse politie meldde zaterdagmiddag dat het gaat om een man uit Helsinki die waarschijnlijk nog geen twintig jaar oud was. De politie weet niet wat het motief voor de aanslag was.

Bij de explosie raakten ook circa tachtig mensen gewond. Veel gewonden zijn er ernstig aan toe, maar niemand verkeert in levensgevaar. De ontploffing verwoestte een glazen overkapping die in een regen van scherven neerdaalde op de winkelenden. De Finse premier Paavo Lipponen heeft de aanslag veroordeeld als een terroristische daad. Finland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet dit soort terroristische aanslagen meegemaakt, verklaarde politiechef Mikko Maunuksela.

Het ziet er naar uit dat de bom zo veel mogelijk schade moest veroorzaken temidden van een menigte. De aanslag had plaats in het op een na grootste winkelcentrum van Finland, het Myyrmanni Centrum, dat op 32.000 vierkante meter 138 winkels en restaurants telt. Er waren zeker 2.000 mensen op het moment van de aanslag, onder wie veel kinderen die een circusvoorstelling bijwoonden.

In Finland worden zelden bomaanslagen gepleegd. Het laatste slachtoffer was een man die in juli omkwam door een autobom. Het ging toen om een afrekening in het misdaadmilieu.

.

Nu in het nieuws