Proeven van Portugal

Portugal is vooral bekend om zijn productie van portwijnen. Omdat de Portugezen beschikken over een arsenaal inheemse druivenvariëteiten, zijn nu ook de niet-likeurige rode wijnen aan een opmars bezig. Juist dankzij de differentiatie aan druivenrassen en het minder groot commercieel succes kunnen ze zowel de professionele wijnproever als de liefhebber nog verrassen. De wijntjes werden blind geproefd door drie sommeliers.

BR>

Monte Velho, Herdade do Esperaõ Vinho Regional 2001

Druif: Tricandeira, Periguita,Bastardo, Moreto

Streek: Alentejano

Prijs: 7,50 euro

Invoerder: Wine World (03-232.64.58)

Bespreking: Een intens purperrode kleur en in het boeket een ietwat complexer geheel van geuren, waaronder rijpe kersen, hars, roze peper en een hintje hout. We proeven een mooi versmolten geheel van smaakelementen met een net iets duidelijker tanninestructuur, die goed gedragen wordt door het rijpe fruit en een fijne aciditeit.

Oordeel: 3,5 sterren.

Berco do Infante Vinho Regional 2000

Druif: Tinta Roriz, Castelaõ

Streek: Estremadura

Prijs: 5 euro

Invoerder: Wijnhuis Jeuris (011-42.89.07)

Bespreking: Met de intense, diep paarsrode kleur en redelijke viscositeit is de toon mooi gezet. We worden al snel verder verleid door een weelderig boeket van rijpe, zwarte bessen en zwarte peper. Dit speelse product geeft een mooie mondvulling van rijpe aalbessen, ‘moelleux’, fijne zuren en rijpe, sappige tannines.

Oordeel: vier sterren