Eén kind op vier lijdt aan chronische pijn

Eén op vier kinderen van 0 tot en met 18 jaar heeft last van chronische pijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Nederlandse én Belgische pijnspecialisten en kinderartsen zijn 'verrast' door het hoge cijfer. «Hoewel niet helemaal: ook bij volwassenen val je achterover van de mate waarin ze aan chronische pijn lijden. En de pijnklachten van kinderen komen steeds meer overeen met die van volwassenen», zegt dokter Guy Hans van het Antwerpse Pijncentrum.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd bij 5.400 kinderen, zijn de vier meest voorkomende chronische pijnsoorten bij jongeren arm-, been-, buik- en hoofdpijn. Waarbij 'chronische pijn' gedefinieerd werd als pijn die gedurende minstens drie maanden voortduurt of terugkeert. Van het kwart jonge chronische pijnlijders was meer dan de helft met het probleem naar de dokter geweest, en slikte bijna 40% medicijnen tegen de pijn. Het aantal kinderen met pijn nam toe naarmate de leeftijd, en het gaat vaker om meisjes dan jongens.

Minder duidelijkheid bestaat er over de oorzaken van het hoge aantal chronische pijnlijders bij de tot-18-jarigen. «Stress, te veel belasting, groeipijnen», suggereert onderzoekster C. Perquin, die overigens stelt dat huisartsen de grote groep jonge pijnlijders blijkbaar niet opgemerkt hebben.

Ook in België is men zich blijkbaar niet bewust van de mogelijke omvang van het probleem. «In mijn praktijk zie ik maar drie of vier kinderen per jaar met pijnklachten», zegt dokter Jan Maeyaert, diensthoofd van de Pijnkliniek AZ Sint-Lucas in Gent.

«Maar mijn vrouw is toevallig kinderarts, en zij krijgt wel veel gevallen van chronische buik- en hoofdpijn over de vloer. Soms is dat gewoon een kwestie van voedingsallergie, op te lossen met een aangepast dieet. Maar veel gevallen worden veroorzaakt door stress. Ook

fibromyalgische klachten

nemen toe bij kinderen: vermoeidheid, diffuse spierpijnen, depressie. Dat heeft te maken met de manier waarop wij in het westen leven - namelijk steeds gejaagder. Dat soort pijnklachten bij jongeren zal dus nog toenemen.»

Pediater Lut Verdonck, Maeyaerts echtgenote, nuanceert de Rotterdamse cijfers: «Ik zou zeggen: 1 op 20 kinderen die hier komen lijdt aan chronische pijn. Bij 1 op 3 is er een duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak, maar bij meer dan de helft van hen ligt de oorzaak in hun psycho-sociale omgeving. Vaak gaat het dan om stress veroorzaakt door school, echtscheidingen of het steeds drukkere programma van buitenschoolse activiteiten.»