Omissie in werk Elsschot voor het eerst hersteld in nieuwe editie

Print
Tijdens de voorstelling van drie nieuwe uitgaven van het Willem Elsschot Genootschap (W.E.G.) woensdagnamiddag in Antwerpen, kondigde Peter de Bruijn van het Constantijn Huygens Instituut aan dat in deel 4 van het "Volledig werk: Lijmen/Het Been", een 60 jaar oude omissie voor het eerst werd hersteld.
BR>
In 1942 kwamen er namelijk twee verschillende uitgaves van "Lijmen/Het Been" op de markt. Een Vlaamse versie die werd uitgegeven door Manteau en een Nederlandse uitgave van de hand van Elsschots toenmalige uitgever Van Kampen. Ondertussen bleef Elsschot verderwerken aan zijn versie van "Lijmen/Het Been". Die veranderingen en toevoegingen kwamen wél in de Vlaamse uitgave terecht, maar niet in de Nederlandse, met als gevolg dat in één en hetzelfde jaar twee verschillende teksten op de markt te koop waren. Niemand merkte het op, zelfs Elsschot niet. Tot vandaag dus. In de nieuwe editie van het "Volledig Werk" wordt deze omissie voor het eerst hersteld.

Daarnaast werd ook deel 3 van het "Volledig werk: De Verlossing" en een speciale uitgave van Verzen voorgesteld aan het publiek. De speciale uitgave is vergezeld van een CD waarop de dochter van Elsschot, Ida De Ridder, voorleest uit de gedichten van haar vader. De Antwerpse Schepen voor Cultuur, Bibliotheken en Monumentenzorg, Eric Antonis, kreeg de eerste exemplaren van "De Verlossing", "Lijmen/Het Been" en de "Verzen" met CD overhandigd. Hij feliciteerde het W.E.G. met het geleverde werk en vertelde tevens dat hij van de heraanleg van de Antwerpse Leien gebruik wil maken om de aanwezigheid van Elsschot, "een bijzonder figuur", op het Mechelseplein wilde verbeteren.

.

Nu in het nieuws