Slechts 8 procent varkensmest wordt verwerkt

De verwerking van varkensmest in Vlaanderen staat nog steeds nergens. Volgend jaar zijn de varkenshouders verplicht om in totaal 2,4 miljoen ton mest te verwerken. Vandaag wordt met moeite 8 procent van die hoeveelheid verwerkt. Er is geen enkele grote verwerkingsfabriek voor varkensmest die draait. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams Centrum Mestverwerking.

BR>

De mestverwerkingsplicht is één van de hoekstenen van het mestbeleid. Bedoeling is de druk op het milieu te verlagen. De mestverwerkingsplicht wordt elk jaar strenger. Eerst zijn de grote bedrijven aan de beurt. Wie de mest niet verwerkt, moet een boete betalen.

De kandidaat-mestverwerkers sommen een reeks oorzaken op voor de nauwelijks bestaande mestverwerking. Zo is het bekomen van een bouwvergunning in landbouwgebied voor middelgrote fabrieken niet haalbaar, duurt het verkrijgen van een bouwvergunning erg lang, zijn er technische moeilijkheden en blijkt het vinden van betrouwbare partners erg moeilijk.

Veelzeggend is ook dat eventuele mestverwerkers moeilijk de nodige financiering rond krijgen. De banken staan erg sceptisch ten opzichte van mestverwerking omdat ze het 100 procent verwerken van varkensmest onrealistisch vinden en niet-rendabel. In Nederland zijn bijvoorbeeld al een groot aantal verwerkingsbedrijven voor varkensmest over de kop gegaan.

Nu in het nieuws