Verpleegster veroordeeld wegens oorlogsmisdaden

Print
Een rechtbank in Kroatië heeft woensdag een voormalige verpleegster tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. De nu 51-jarige Zorana Banic zou in de eerste dagen van de oorlog in Kroatië in 1991 als lid van een Servische paramilitaire eenheid hebben meegedaan aan de moord op 34 Kroatische burgers.
BR>
De slachtpartij vond plaats in het dorp Skabrnje, vlakbij de stad Zadar aan de Adriatische kust. Banic heeft met geweld burgers uit schuilkelders getrokken en meegedaan aan de executie van 34 van hen, zei rechter Zdenka Mokovic. Een van de getuigen verklaarde tijdens het proces dat Banic met een tank enkele slachtoffers heeft doodgereden.

Banic werd in 1998 bij verstek tot twintig jaar veroordeeld. Vorig jaar werd zij in Zwitserland opgepakt en uitgeleverd aan Kroatië, waar verdachten die bij verstek zijn veroordeeld recht hebben op een nieuw proces. De strafmaat is nu lager uitgevallen omdat een van de getuigen zijn verklaring heeft aangepast. Eerder zei hij met eigen ogen te hebben gezien dat Banic zijn oom vermoordde. De slachtpartij in Skabrnje is in Kroatië uitgegroeid tot een symbool voor de slachtoffers van wat Kroaten zien als hun onafhankelijkheidsoorlog.

.

Nu in het nieuws