Turnhouts parket houdt transporteur aan

Print
Het parket van Turnhout heeft woensdag de zaakvoerder van de transportfirma Gilis-Driesen aangehouden. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer. De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte, sociale misdrijven en tewerkstelling van vreemdelingen.
BR>
Bovendien vermoeden de speurders dat er een gigantisch circuit van zwart geld bestond. In de jongste maanden zou zo'n 135.000 euro per maand aan lonen in het zwart uitbetaald zijn. Er zijn vermoedens dat de praktijken al jaren aan de gang zijn, maar verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.

Ook zou de transportfirma gebruik gemaakt hebben van fictieve facturen: het personeel werd in natura, in dit geval met brandstof, betaald. De wagens van het personeel werden op het bedrijfsterrein volgetankt. Op die manier zou de zaakvoerder een dubbele winst hebben gemaakt: hij recupereerde de BTW en lichtte de sociale zekerheid op.

Daarnaast gaat het Turnhoutse gerecht ervan uit dat er in 2001 een tiental Slowaken bij de transporteur werkte, die geen werkvergunning hadden. Hoewel er bij de inval van dinsdag geen vreemdelingen werden aangetroffen, zou het vermoeden van de tewerkstelling van illegale vreemdelingen wel bevestigd worden. Enkele personeelsleden bekenden dat er vorig jaar Slowaken gewerkt hebben, de zaakvoerder zelf ontkent alles. Maar uit observaties, die de federale politie in 2001 uitvoerde, bleek dat telkens een ploeg van een zestal Slowaken met een bestelwagen naar het bedrijf werd gebracht.

.

Nu in het nieuws