3 nominaties British Independent Film Awards voor "Villa des Roses"

De Vlaamse film "Villa des Roses" heeft drie nominaties in de wacht gesleept voor de British Independent Film Awards. De verfilming van de gelijknamige roman van Willem Elsschot, in een regie van Frank Van Passel, kreeg twee nominaties voor de beste actrice en een voor beste productie. Dat heeft BELGA dinsdag vernomen van het Vlaamse productiehuis Roses Are Blue (RAB). Shirley Henderson en Harriet Walter, twee actrices die furore maken in Van Passels film, werden genomineerd voor een award voor beste actrice. De prent werd tevens geselecteerd voor een award voor beste productie.

Belga

Andere geselecteerden voor de vijfde British Independent Film Awards zijn onder meer "Morvern Callar" (zeven nominaties), "Bloody Sunday", "The Lawless Heart" (elk vijf nominaties) en ook Ken Loachs "Sweet Sixteen". De British Independent Film Awards werden in 1998 in het leven geroepen om de verdienste van de onafhankelijke cinema in Groot-Brittannië te honoreren. Tevens was het de bedoeling om nieuw filmtalent te ontdekken en om de Britse film bij een breder publiek kenbaar te maken.

"Villa des Roses" ging bij ons in februari in roulatie. De film speelt zich af in 1913, aan de vooravond van 'de Grote Oorlog', en vertelt de liefdesgeschiedenis tussen een Française en een Duitse bon vivant, die beiden hun intrek hebben genomen in een Engels pension in hartje Parijs. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Julie Delpy, Shaun Dingwall, Harriet Walter, Shirley Henderson, Jan Decleir en Dora Van der Groen. Frank Van Passel verwierf naam en faam met de langspeelfilm "Manneken Pis". Hij regisseerde ook de veelvuldig bekroonde VRT-dramareeks "Terug naar Oosterdonk". Belangrijkste winnaars van de prijzen van vorig jaar waren "Sexy Beast" (beste onafhankelijke film), Ben Kingsley in "Sexy Beast" (beste acteur) en Kate Ashfield in "Late Night Shopping" (beste actrice).

De prijswinnaars worden bekendgemaakt op woensdag 30 oktober.