113.000 euro voor kokosnoot van kapitein van de Bounty

De halve kokosnoot die kapitein William Bligh als kom gebruikte op zijn reis van veertig dagen in een open boot na de muiterij op Bounty in 1789, is op een veiling in Londen verkocht voor bijna 113.000 euro.

Belga

Het Londens Nationaal Maritiem Museum in Greenwich kocht de kom, met nog een paar relikwieën die werden geveild bij Christie's. Op de buitenkant had Bligh zijn initialen gekerfd en de tekst: "de kom waaruit ik mijn miserabele rantsoen eet".

Het museum betaalde verder ruim 60.000 euro voor de kogel die Bligh gebruikte om het gewicht in brood af te meten dat zijn lotgenoten drie keer per dag kregen.

Een ouder echtpaar uit Nieuw-Zeeland, afstammelingen van de beroemde kapitein, had de spullen ingebracht. Volgens een woordvoerder van het veilinghuis was het geen echte verrassing dat die zo veel opbrachten.

Bligh had de reputatie van een tiran. Over de muiterij, waarbij Fletcher Christian de macht over de Bounty overnam, zijn diverse boeken en films gemaakt. Bligh overleefde zijn zeereis en kon zijn belevenissen navertellen. Christian ontsnapte aan een gewisse doodstraf door naar het eiland Pitcairn te varen. Dat stond toevallig niet goed aangegeven op de kaarten van de Britse marine.