Blondjes sterven uit

Blondjes sterven uit. Volgens wetenschappers zullen er over tweehonderd jaar geen natuurlijke blondines meer zijn. Dit heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld.

Belga

Een studie van deskundigen in Duitsland suggereert dat vrouwen met blond haar een bedreigde soort vormen die rond 2202 zal uitgestorven zijn. De onderzoekers voorspellen dat het laatste echte blondje wordt geboren in Finland, waar naar verhouding de meeste blondines voorkomen. Te weinig mensen dragen volgens hen nog het gen dat mensen blond maakt, om langer dan twee eeuwen te kunnen voortbestaan.

Het probleem zit volgens de onderzoekers in het feit dat blonde haren worden veroorzaakt door een recessief gen. Dat wil zeggen dat een kind alleen blond haar zal hebben, als het gen in beide kanten van de familie voorkomt in de generatie van de grootouders.

Verder denken de onderzoekers dat de namaak-blondjes, die hun haar blonderen, er medeschuldig aan zijn dat hun natuurlijke concurrentes ter ziele gaan. De Duitse deskundigen suggereren dat mannen geblondeerde vrouwen aantrekkelijker vinden en die als partner verkiezen boven echte blondjes. Waarom, leggen ze niet uit.

Een professor in de dermatologie van de universiteit van Edinburgh is het niet met de Duitse onderzoekers eens. "Genen sterven niet uit, tenzij er nadelen zijn aan het hebben van dat gen. De enige reden voor verdwijning van blondines zou dus zijn dat het een nadeel is om dat gen te hebben en ik geloof niet dat dat het geval is", aldus de Schotse wetenschapper.