Christopher Reeve kan weer een beetje bewegen

Print
Christopher Reeve, de acteur die ooit Superman speelde en zeven jaar geleden verlamd raakte na een val van een paard, heeft wat beweging teruggekregen in zijn tenen en vingers. Dit heeft het blad People dinsdag gemeld op zijn website. Over een week zendt de Amerikaanse omroep ABC een programma uit over het herstel van Reeve. Dat zou "niets minder dan miraculeus" zijn.
Reeve kan zijn tenen bewegen en de vingers van zijn linkerhand. Bovendien kan hij over het grootste deel van zijn lichaam speldenprikken voelen. "Alleen al het voelen van een aanraking is een cadeau", zei Reeve tegen het blad. Reeve kan ook zijn rechterhand tot halverwege optillen, anderhalf uur lang ademhalen zonder hulp van een beademingsapparaat en het verschil tussen heet en koud voelen.

De arts van de voormalige filmster, die in 1978 als Superman schitterde op het witte doek, sluit niet uit dat Reeve ooit weer zal kunnen lopen. "Het feit dat hij enig herstel vertoont, maakt dat mogelijk", aldus John McDonald, directeur van de afdeling van het University School of Medicine in St. Louis die zich bezighoudt met beschadiging van het ruggenmerg.

Volledig herstel lijkt onwaarschijnlijk. "Persoonlijk heb ik nog nooit dramatisch herstel waargenomen bij iemand waar in eerder stadium geen herstel waarneembaar was", aldus McDonald. "Elke herstel brengt enige hoop op voortgaand herstel. Hoeveel, dat blijft de vraag".
Nu in het nieuws