Competitiefilms Gent krijgen hoofdvertoning in Capitole

Print
Twaalf speelfilms dingen dit jaar naar de in totaal 53.000 euro grote prijzenpot die vastzit aan de competitie van het 29ste Filmfestival van Gent dat van 8 tot 19 oktober plaatsheeft. Een ervan, "The Tracker" van Rolf de Heer (Australië), is meteen de slotfilm van het festival.
Een nieuwigheid dit jaar is dat alle twaalf competitiefilms eerst zullen vertoond worden in de 'herrezen' Gentse bioscoop Capitole, en dat zo mogelijk in aanwezigheid van gasten van de film. . Bij de wedstrijdfilms zit de (ex aequo-)winnaar van het festival Berlijn "Bloody Sunday" van Paul Greengrass en Aki Kaurismäki's "The Man without a past" die in Cannes de Grote Prijs van de jury en de prijs voor de beste actrice (Kati Outinen) in de wacht sleepte. Kaurismäki komt zo goed als zeker naar Gent. Ook de Frans-Belgische coproductie "Carnages" van Delphine Gleize zit bij de twaalf.

Het volledige lijstje ziet er als volgt uit:

- "Balzac et la petite Tailleuse chinoise" (Dai Sijie, China)
- "Bloody Sunday" (Paul Greengrass, VK/Ierland)
- "Carnages" (Delphine Gleize, Frankrijk/België)
- "Dragonflies" (Marius Holst, Noorwegen/Zweden)
- "Focus" (Neil Slavin, VS)
- "Halbe Treppe" (Andreas Dresen, Duitsland)
- "The Man without a past" (Aki Kaurismäki, Finland)
- "Nothing More" (Juan Carlos Cremata Malberti, Cuba)
- "Okay" (Jesper Nielsen, Denemarken)
- "Spider" (David Cronenberg, Canada)
- "Stones/Piedras" (Ramón Salazar, Spanje)
- "The Tracker" (Rolf de Heer, Australië).

De jury bestaat dit jaar uit Gerard Mortier (voorzitter), Chris Lomme, Adriaan van Dis, Arthur Hamilton, Jocelyn Cammack en Eduardo Antin.

Het festival opent op 8 oktober met met de vertoning (buiten wedstrijd) van de nieuwe Belgische film "Hop" van regisseur Dominique Standaert. In deze prent over 'mensen zonder papieren' spelen veteranen Jan Decleir en Antje De Boeck naast stervoetballer Emile M'Penza in zijn eerste filmrol.
Nu in het nieuws