Uitgestorven fruit in de boomgaard

VETS Itegemnaar Eddy Vets heeft iets met fruit. Zijn boomgaard puilt uit van de peren-, appelen-, pruimen- en perzikvariëteiten. Daaronder bevinden zich ook heel wat 'uitgestorven' fruitsoorten. Liefhebbers van fruit kunnen tijdens een rondleiding alvast de sfeer opsnuiven in zijn boomgaard.
BR>
Naast zijn job als leraar geschiedenis is Eddy Smets niet alleen dichter maar ook pomoloog, zeg maar 'vruchtenkenner'. Zijn interesse voor fruit brengt hij zelf terug tot zijn liefde voor poëzie. "Benamingen van fruit zoals de Perzikrode Zomerappel, de Kanonballen, de Kattekoppen, de Bloedpeer, de Rode Koolappel wisten me echt te charmeren. Fruit kun je ook proeven en betasten", verklaart Eddy Vets zijn fascinatie voor fruit. Die kan hij ook kwijt in een boek over boomgaarden, waar hij momenteel aan bezig is.

Sinds een achttal jaar is hij zich gaan bekwamen in bomen en fruit. Zijn informatie haalt hij dikwijls uit historische boeken. "Veel inspiratie haal ik ook in Engeland. De appelvariëteiten zijn er onuitputtelijk. Zij zijn dan weer jaloers op onze peren, want veel variëteiten zijn daar niet meer te vinden."

Als schoolmeester ligt het in Eddy Vets' aard om zijn kennis door te geven. Zo ontstond ook het idee om rondleidingen in zijn boomgaard en moestuin aan de Bevelsesteenweg te organiseren. Groepen of individuele bezoekers zijn steeds welkom, maar moeten eerst met Eddy Vets een afspraak maken op 015-25.18.12.

Nu in het nieuws