Kind krijgt chip in arm

Twee jonge ouders uit het Britse Reading willen bij hun elfjarig dochtertje een zendertje inplanten, zodat ze steeds kunnen nagaan waar het kind zich bevindt. De 'child-chip' moet voorkomen dat het meisje vroeg of laat hetzelfde lot ondergaat als Holly en Jessica, die in augustus werden ontvoerd en vermoord. Kinderrechtenorganisaties hebben begrip voor de reacties van de ouders maar wijzen dergelijke ingrepen af.

BR>

Kevin Warwick, een professor in de cybernetica, plaatst het apparaatje nog voor Kerstmis in de arm van de elfjarige Danielle Duval. Het toestel, twee tot drie centimeter lang en dertig euro duur, bevat een microchip. Die stuurt een signaal. Dat wordt langs het mobiele telefoonnetwerk naar een computer gekanaliseerd. Die kan met uiterste precisie op een elektronische kaart aanstippen waar het kind zich bevindt.

In de Engelse pers geven de ouders toe dat ze op het idee zijn gekomen na de ontvoering van de twee schoolmeisjes Holly Wells en Jessica Chapman. "Het kan belachelijk klinken, maar een gestolen auto kan ook worden getraceerd. Waarom hetzelfde principe niet toepassen voor verloren gelopen kinderen", vraagt moeder Wendy Duval zich af. "Dankzij dit toestel weet Danielle dat ze altijd veilig is en in een noodgeval kan worden gevonden. Ik weet dat het systeem niet honderd procent waterdicht is. Maar het kan ons helpen om ons kind te beschermen."

Opladen

Door enkele technische problemen is de inplanting nog niet voor morgen. Zo zoekt professor Warwick nog een middel om de batterij van de chip op een menswaardige manier op te laden. Bovendien is het nog onduidelijk of de chip permanent of alleen in noodsituaties een signaal moet uitsturen.

"Daarover moet eerst een debat worden gevoerd. Misschien moet alleen de politie de autoriteit krijgen om het systeem te activeren", aldus Warwick, die al zes verzoeken voor de inplanting van 'child-chip' heeft gehad.

De elfjarige Danielle, die vorige week voor het eerst de professor ontmoette, zegt dat ze het niet erg vindt om met de chip gemerkt te worden. "Ik voel me veel veiliger nu ik weet dat ma en pa me altijd kunnen terugvinden. En de professor heeft beloofd dat de chip geen pijn gaat doen. Dus dat is ook oké."

Kinderrechtencommissaris: "Dit is geen oplossing"

Het systeem van de chip bestaat al langer in de Verenigde Staten. "Daar krijgen het vee en pedofielen de chip ingeplant", weet Isabelle Marneffe van Child Focus. "Maar de toepassing op kinderen roept ethische vragen op. Wij moeten ons daar eerst eens over bezinnen."

Ankie Vandekerckhove van het Kinderrechtencommissariaat heeft wel een mening klaar. "Ik heb begrip voor de paniekreactie van de ouders na de moord op Holly en Jessica. Maar ontvoeringen van kinderen zijn zeer, zeer uitzonderlijk. Het is overdreven om kinderen van hun individuele vrijheid te beroven. Dit is dus geen oplossing", zegt ze.

De vergelijking van een ontvoerd kind met een gestolen auto, gaat volgens de kinderrechtencommissaris niet op. "Op die manier wordt een kind tot een ding gedegradeerd. Bovendien kan dat meisje nu wel tevreden zijn met die chip, maar ik vraag me af of ze dat over twee jaar ook nog is."

"Het ergste is dat die chip een vals gevoel van veiligheid geeft. Want een ontvoering, of een ongeval, is in minder dan geen tijd gebeurd. En iedereen weet dat verkrachtingen meestal door zeer goede bekenden van de kinderen worden gepleegd. Thuis, bijvoorbeeld. Wat is dan de zin van een dergelijke chip? Nee, ik hoop dat dit systeem nooit het Kanaal oversteekt."