Gemanipuleerde soja veroorzaakt minder allergieën

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de productie van proteïnen die allergieën opwekken in sojaplanten stop te zetten. De onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van landbouw en het biotechnologisch bedrijf Pioneer Hi-Bred International maakten daartoe gebruik van het afweersysteem van de sojaplanten.

Belga

Het proteïne dat buiten werking wordt gesteld, het zogenaamde P34, is voor meer dan de helft van de allergische reacties op soja-producten verantwoordelijk. Vooral kinderen jonger dan vijf jaar hebben vaak last van netelkoorts, jeuk en diarree als ze sojaproducten hebben gegeten of gedronken.

Bedoeling van de Amerikaanse wetenschappers is nu om aan de hand van de gebruikte methode ook de zogenaamde hypo-allergene soja te manipuleren, dit door twee proteïnen uit te schakelen die allergische reacties opwekken. Eenmaal ze dit hebben verwezenlijkt, zou het ook mogelijk zijn om alleen nog sojabonen te produceren die geen allergische reacties opwekken.