"Teveel slaap- en kalmeermiddelen bij angst en depressie"

Patiënten die lijden aan een piekerstoornis (gegeneraliseerde angst) of zware depressie worden te vaak verkeerd behandeld met slaap- en kalmeermiddelen. Nochtans zouden op lange termijn anti-depressiva en behandelingen zonder medicijnen meer aangewezen zijn. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Leuven en Luik.

Belga

8,3 procent van de patiënten vertoonde symptomen van gegeneraliseerde angst, een uitputtende ziekte gekenmerkt door chronische bezorgdheid over gewone gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Voorts leed 6,33 procent aan een zware depressie.

Slechts 32 procent van de patiënten die aan de piekerstoornis of depressie leden werden ten tijde van het onderzoek behandeld met anti-depressiva. De meesten (48 procent) kregen kalmeermiddelen, 27 procent slaapmiddelen en 24 procent pijnstillers.

Voor de behandeling op lange termijn pleiten de onderzoekers ervoor om de algemene angst te behandelen met bepaalde antidepressiva en therapieën zoals relaxatiemethodes waarbij geen geneesmiddelen worden voorgeschreven. Ook wandelen, muziek, warme baden, meer praten... zijn aangewezen. Bij zware depressie worden antidepressiva aangeraden.