Stevaert wil verantwoordelijke chauffeurs belonen

Verantwoordelijke chauffeurs mogen niet worden gediscrimineerd door de verzekeringen en moeten minder wegentaksen betalen. Dat stelt Vlaams mobiliteitsminister Steve Stevaert (sp.a), die via de invoering van een "good drivers licence" de twee eisen wil realiseren.

Belga

Wie zich niet gedraagt op de Belgische wegen krijgt zo'n "good drivers license" niet en draait daar dus financieel voor op.

De sp.a wil met het voorstel iets doen tegen de steeds hogere tarieven die de verzekeringen aan jongeren en ouderen aanrekenen. Steve Stevaert vindt dat tarieven die berekend worden op basis van statistische gegevens discriminerend en uit den boze zijn. Hij stelt voor die te vervangen door objectieve criteria, zoals rijgedrag.

Wie over een "good drivers licence" beschikt, betaalt ongeacht de leeftijd evenveel voor een verzekering. Wie zo'n rijbewijs kwijtspeelt, omdat hij teveel pv's verzamelde of veroordelingen opliep, moet meer geld ophoesten voor een verzekering. Het is de overheid die de informatie over het rijgedrag moet verzamelen en bijhouden.