Verbrande gitaar Jimi Hendrix niet verkocht

De veiling van een gitaar die wijlen de rocklegende Jimi Hendrix tijdens een concert in de fik stak, is dinsdag mislukt. De gitaar had ten minste 340.000 pond (537.000 euro) op moeten brengen, maar het hoogste bod bleef op 300.000 pond steken. De huidige eigenaar, Dweezil Zappa (zoon van wijlen Frank), moet nu binnen een week beslissen, of hij het bod alsnog accepteert.

Belga

Het is niet duidelijk wanneer Hendrix de Fendor Stratocaster uit 1963 in brand stak. Mogelijk tijdens een concert in het London Astoria in 1967 of tijdens een festival in Miami in 1968. Hendrix deed het instrument cadeau aan zijn vriend en collega Frank Zappa, die het repareerde. Zappa gebruikte het voor zijn album "Zoot Allures" (1976).

Toen Zappa in december 1993 stierf, erfde zoon Dweezil het instrument. Hij wou met de opbrengst zijn vaders opnamestudio renoveren. Dweezil Zappa had nog geprobeerd belangstellenden tot een bod te verleiden door te wijzen op het historisch belangwekkende karakter van het instrument, dat twee van de grootste gitaristen ter wereld eens hadden bespeeld.

Op de veiling bij het veilinghuis Cooper Owen kwamen nog andere objecten van popmusici onder de hamer. Een gedicht van Jim Morrison, de in Parijs begraven zanger van de groep The Doors, bracht 6.000 pond (9375 euro) op, vier keer zoveel als geraamd. Een zelfportret van gitarist Eric 'Slowhand' Clapton ging voor 2.600 pond (4.063 euro) in andere handen over. Het veilinghuis had op 300 pond gerekend.