Regionale tv-zenders werken samen rond Frank De Winne

Negen regionale televisiezenders in België hebben de handen in elkaar geslagen voor een wetenschappelijke wedstrijd voor jongeren naar aanleiding van de ruimtevlucht van Frank De Winne, zo is woensdag op een persconferentie te Brussel bekendgemaakt. Het communautair baanbrekende initiatief heeft de steun van de federale en regionale overheid alsmede van de privé-sector. "Bestemming Bajkonoer" is een première op communautair vlak, beklemtoonde Jean-Pierre Winberg, directeur van het Doornikse No Télé. Voor het eerst werken immers regionale tv-zenders uit Vlaanderen en Wallonië samen. Samen met Jan Van Broeckhoven van ATV (Antwerpen) benadrukte Winberg dat die samenwerking zeer goed is verlopen.

Belga

Omwille van budgettaire en praktische redenen alsmede de tijdsdruk konden niet alle regionale tv-stations van het land deelnemen, met als grootste afwezigen de Brusselse zenders. In de toekomst zullen er eventueel soortgelijke initiatieven zijn, waar iedereen wel bij betrokken kan zijn, aldus Van Broeckhoven. Het spelprogramma van iets minder dan een half uur richt zich tot vijftien- tot zeventienjarigen. Zij dienen onder meer een raadseltje en andere vragen op te lossen, een Chinese legpuzzel te maken en een eenvoudig wetenschappelijk experiment uit te voeren. De 21 laureaten mogen de lancering van Frank De Winne, met een Sojoezraket op Bajkonoer in Kazachstan, live volgen in het vluchtleidingscentrum (TSOUP) te Moskou. Daarnaast zijn andere prijzen voorzien.

Bedoeling is wetenschap dichter bij de jongeren te brengen, zo zegden zowel de tv-zenders als federaal regeringscommissaris voor wetenschapsbeleid Yvan Ylieff die voor het initiatief 30.000 euro uittrok. "Bestemming Bajkonoer" is geen "klassieke wetenschap", maar legt het accent op het nut en het speelse van de wetenschap. De deelnemende stations, met een totaal bereik van 1.920.300 kijkers, zijn TVL (Limburg), ATV (Antwerpen), WTV (West-Vlaanderen), Focus TV (West-Vlaanderen), Télésambre (Charleroi), No Télé (Doornik), Antenne Centre (La Louvière), Télé MB (Bergen) en Télévesdre (Verviers). De uitzending van het wetenschappelijk spel loopt naargelang het station tussen gisteren/dinsdag en 20 oktober.

Andere sponsors zijn de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse gewest plus bedrijven, al of niet actief in de ruimtevaart.