Bij Queen vallen lijken uit de kast

In het paleis van koningin Elizabeth II in Edinburgh zijn onder de gasleidingen acht menselijke skeletten gevonden. De stoffelijke resten van vier volwassenen, twee jongeren, een kind en een baby werden bij gaswerken ontdekt onder de vloer van de keuken, zo deelde woensdag de vereniging Historisch Schotland mee.

Belga

Op het grondgebied van Holyroodhouse, de officiële residentie van de Queen in de Schotse hoofdstad, had in de vroege Middeleeuwen een Augustijnerklooster gestaan. In de 15de eeuw werd onder de Schotse koning James IV op het terrein een koninklijk paleis opgericht, dat overigens als uitzondering die de regel van de Schotse kastelen bevestigt, tot dusver spookvrij was bevonden. Archeologen vermoeden evenwel dat de skeletten niet van monniken noch van mensen van koninklijken bloede zijn.

Vermoedelijk, aldus de oudheidkundigen, gaat het om de resten van "normale burgers" die in de buurt woonden en op het kerkhof van het oude klooster begraven waren. Om de eeuwige rust van de overledenen te respecteren, is besloten de gasleidingen te verleggen naar een hoger niveau. Een royaal gebaar.