Amerikaan drie maanden op drift in kapotte zeilboot

Een Amerikaan wiens zeilboot onklaar was geraakt heeft meer dan drie maanden op zee rondgedobberd. Hij hield zich in leven door vis, vogels en zeeschildpadden te vangen. Vorige week werd hij voor de kust van Costa Rica opgepikt door het Amerikaanse oorlogsschip McClusky. Bemanningsleden deden verslag van de redding nadat het schip deze week in zijn thuishaven San Diego was teruggekeerd.

AP Ned

Hoewel hij 18 kilo was afgevallen en sterk verbrand door de zon, verkeerde de 62-jarige Richard Van Pham in goede conditie toen hij werd gered. Hij vertelde met zijn 7,8 meter lange zeiljacht Sea Breeze vanaf Long Beach te zijn uitgevaren voor een korte tocht. Maar onderweg naar Catalina was hij in een storm terechtgekomen die zijn mast had afgebroken. Bovendien waren zijn buitenboordmotor en marifoon uitgevallen.

Op 17 september kreeg de McClusky het jacht van Van Pham op 440 kilometer ten zuidwesten van Costa Rica in het vizier. Toen ze bij het bootje aankwamen zagen de matrozen een man die op een provisorische grill een zeemeeuw aan het bereiden was. Later vertelde Van Pham hoe hij zeeschildpadden die in de buurt van zijn boot zwommen ving door er met een knuppel op te slaan. Een deel van het vlees at hij op, de rest bewaarde hij als aas om vogels mee te vangen.

"Het is een ouwe taaie", zei de kapitein van de McClusky, Gary Parriott, tegen de krant San Diego Union-Tribune. "Ik weet niet of ik het er zo goed vanaf had gebracht als hij." Een moeilijk moment was voor Van Pham toen zijn zeilboot, die niet te repareren bleek, moest worden achtergelaten, vertelden de matrozen. De Sea Breeze werd in brand gestoken en verdween vervolgens in het meer dan 2.000 meter diepe water. "Hij zwaaide zijn boot vaarwel. Hij was van streek, hij zei dat hij hem zou missen."