Rumsas mag volgens reglementen koersen (UCI)

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft aan de Italiaanse wielerformatie Lampre-Daikin laten weten dat de Litouwer Raimondas Rumsas volgens de internationale reglementen het recht heeft om te koersen, ondanks de beschuldigingen aan zijn adres na de aanhouding van zijn vrouw eind juli wegens dopingbezit.

Belga

De UCI antwoordde daarmee op de vraag van Lampre over de te volgen handelwijze mocht Rumsas, die voorlopig werd geschorst door de Italiaanse formatie, een herziening van die beslissing vragen.

"Volgens wat wij weten, is er noch een positieve controle, noch een dopingbekentenis", gaf Alain Rumpf, de UCI-verantwoordelijke voor het wegrennen, vrijdag mee aan AFP. "Reglementair bestaat er alzo geen grond die Rumsas verbiedt te koersen. We begrijpen echter perfect dat dat echter het imago van Lampre en dus ook dat van de wielersport kan besmeuren."

Lampre schorste Rumsas de dag na de aanhouding van zijn vrouw Edita aan de Frans-Italiaanse grens, die in het bezit was van verschillende verdachte producten. De schorsing gebeurde in afwachting van opheldering in de zaak.

Rumsas, die ontkent zich gedopeerd te hebben, koerste niet meer sinds de Ronde van Frankrijk, waarin hij derde eindigde. Edita Rumsas zich nog steeds in de gevangenis in Bonneville.