Williams te sterk voor Kim Clijsters in finale WTA Tokio

Kim Clijsters is er zondag niet in geslaagd om haar eerste WTA-toernooi van het jaar te winnen. In Tokio (585.000) moest de Limburgse de duimen leggen in de finale tegen de Amerikaanse Serena Williams, het nummer één van de wereld. In vijf matchen tegen het jongste Williams-zusje beet onze landgenote evenveel keer in het zand. Clijsters, het derde reekshoofd en het nummer acht van de wereld, verloor zondag in drie sets: 2-6, 6-3, 6-3. De partij moest twee keer onderbroken worden wegens regen.

Belga

Clijsters ging goed van start; Serena leek nog niet goed wakker en verloor twee keer haar opslag, waardoor de Belgische tot 4-0 kon uitlopen en makkelijk de eerste set binnenhaalde (6-2). Voor Serena begon de finale eigenlijk dan pas. "Op een gegeven moment zei ik tegen mezelf 'Stop! Nu is het gedaan met fouten maken.' De slechtste manier om te verliezen is door niet door te slaan en te spelen als een kip. In de tweede en derde set vond ik mijn eigen spel terug. Maar het begin was moeilijk. Ik sloeg wel 90 fouten in de eerste set", gaf de onoverwinnelijke nummer één na de match mee.

In de tweede set ging de Amerikaanse bij een 4-3 stand door de opslag van Clijsters, waarna ze met haar zesde ace de set binnenhaalde (6-3). In de beslissende set brak ze opnieuw in het achtste spel. Clijsters dwong Serena tot vier matchpunten, maar na 1u35 minuten moest Kim zich toch gewonnen geven met een return in het net.

Voor Williams was het de zevende toernooizege van het seizoen, waaronder de laatste drie Grand Slamtoernooien -telkens in een finale tegen zus Venus.

Voor Clijsters was het de derde finale van het jaar. Zowel in Stanford als in Hamburg moest ze echter ook haar meerdere erkennen tegen een Williams. Toen was telkens Venus Williams (WTA-2) haar tegenstandster.

Clijsters erkende ook het meesterschap van zus Serena: "Ik de eerste set greep ik mijn kans en maakte ze heel wat directe fouten. Haar opslag was ook niet zo goed als anders. Maar in de tweede en derde set speelde ze constanter en dan is ze op haar best. Zelfs bij een breakpunt pakt ze dan uit met een ace. Dat maakt haar ook zo'n grote kampioene."