Vlaanderen onderzoekt effect van vervuilende stoffen op baby's

Vanaf morgen/woensdag zullen ruim 300 pasgeboren kinderen uit de Gentse regio door een team van Vlaamse onderzoekers gescreend worden op mogelijke milieu-invloeden. Aan de hand van het navelstrengbloed van de baby's zal onderzocht worden of hun gezondheid en ontwikkeling te lijden heeft onder vervuilende stoffen zoals PCB's, zware metalen, pesticiden. De moeders van de baby's moeten al minstens vijf jaar in de Gentse regio wonen.

Belga

Concreet betreft het 200 baby's uit de stedelijke agglomeratie Gent-Destelbergen en een honderdtal pasgeboren kinderen uit de kanaalzone Gent-Evergem-Wachtebeke-Zelzate. De selectie van de kinderen gebeurt via de materniteiten. "Voor alle duidelijkheid", stelt het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev), dat het onderzoek pas gebeurt wanneer de moeder akkoord gaat".

De steekproef kadert in een grootschalig onderzoek naar het verband tussen vervuilende stoffen in het leefmilieu en de volksgezondheid. Dat werd opgestart op initiatief van minister Dua en Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) en zal uitgevoerd worden door het "Steunpunt Milieu en Gezondheid", een consortium van de KULeuven, VUB, UIA, Universiteit Gent, het VITO en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne.