Emmy's voor 'Friends'

Een pleiade sterren uit tv-series zat zondag met zwetende handjes in het Shrine Auditorium in Los Angeles voor de uitreiking van de Emmy Awards, de Amerikaanse tv-onderscheidingen. Grootste verrassing was de Emmy voor de komische serie 'Friends' in de categorie Beste Comedy. De populaire reeks is in de States aan zijn negende en laatste seizoen bezig en was al vijf keer eerder genomineerd, maar had nog nooit gewonnen. Op de koop toe kreeg actrice Jennifer Aniston, vriendin van Brad Pitt en Rachel in 'Friends', de prijs voor Beste Actrice in een Comedy. «Dit waren de beste negen jaren uit mijn hele leven,» speechte een emotionele Aniston in haar dankwoord. «Het was blijkbaar onze beurt,» grapte Matt LeBlanc, Joey uit 'Friends', backstage.

Belga

De reeks 'The West Wing', die zich afspeelt in een fictief Witte Huis, werd voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste dramaserie. Drie acteurs uit de comedy 'Everybody Loves Raymond' kregen eveneens een Emmy. De 'Late Show with David Letterman' werd voor de vijfde achtereenvolgende keer onderscheiden. 'Band Of Brothers', een tiendelig epos over de Tweede Wereldoorlog, won in de categorie Miniseries. Drijvende krachten achter 'Band Of Brothers' zijn Steven Spielberg en Tom Hanks. De miniserie is nauw verwant met de Hollywoodfilm 'Saving Private Ryan'. 'America: A Tribute To Heroes', de benefietuitzending van 21 september vorig jaar voor slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington, kreeg een Emmy voor Beste Muziek. Allerlei topartiesten uit de entertainmentwereld hadden aan de show meegewerkt. De Amerikaanse talkshow-koningin Oprah Winfrey kreeg de Bob Hope Humanitarian Award, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Ze kreeg de prijs voor haar liefdadigheidswerk.

'Six Feet Under', een sombere kroniek van een familie van begrafenisondernemers, was met 23 nominaties de favoriet tijdens deze 54ste Emmy-uitreiking maar moest met één schamele regieprijs naar huis. Ook voor 'Sex And The City' bleek geen belangrijke Emmy weggelegd.