Bhutto: 11 september zou onder mijn premierschap niet zijn gebeurd

Oud-premier Benazir Bhutto van Pakistan heeft gezegd dat de terreuraanslagen van 11 september nooit zouden zijn gepleegd als zij nog premier van Pakistan was geweest. Haar regering bestreed extremisme en terreur en zorgde ervoor dat de Taliban geen macht konden krijgen in Afghanistan, zei Bhutto maandagavond in een tv-programma van het Amerikaanse Fox News. "Nadat mijn regering omver was geworpen nodigden ze Osama (bin Laden) uit. En hij zette Al-Qaida op."

AP Ned

Bhutto bestuurde Pakistan van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996. In feite kwamen de Taliban op toen zij nog aan het bewind was. Aangenomen wordt dat haar minister van binnenlandse zaken Nasrullah Babaar, net als de Taliban een Pathaan, de behoudende islamitische beweging actief heeft gesteund. Een van de coalitiepartners van Bhutto's Pakistaanse Volkspartij, de Jamiat-e-Ulema Pakistan, was een van de belangrijkste medestanders van de Taliban. Bhutto knoopte om aan de macht te kunnen blijven ook banden aan met andere oerconservatieve krachten.

In het interview beschuldigde Bhutto de huidige militaire leider van Pakistan, Pervez Musharraf, ervan slechts halfhartig tegen het terrorisme op te treden en sympathisanten van de Taliban en Al-Qaida in zijn omgeving te dulden.