Nieuw bloedbad in Nepal

In Nepal hebben regeringstroepen in de nacht van dinsdag op woensdag minstens 75 maostische rebellen gedood, zo is woensdag uit Nepalese militaire bron vernomen. Vorig weekend meldde de regering in Kathmandu reeds dat een zeventigtal rebellen bij gevechten in Rukum was gedood. De nieuwe slachtpartij vond volgens de zegsman plaats in het dorp Pawang, in het westelijke district Rolpa, een bolwerk van de maoïsten.

Belga

Een officiële bevestiging van het nieuwe bloedbad is er niet, al had de als onafhankelijk geboekstaafde radiozender Kantipur FM het over "minstens 54 doden" bij een grootschalig legeroffensief tegen bolwerken van de guerrilla. Maandag hadden de rebellen in Rolpa een legerpatrouille aangevallen, waarbij drie soldaten omkwamen. Volgens Kantipur vinden ook woensdag nog zware gevechten plaats tussen zowat 140 soldaten en de rebellen.

De maoïsten voeren al bijna zeven jaar een gewelddadige campagne tegen het regime in Kathmandu, dat volgens sommigen een op westerse leest geschoeide prille democratie voorstelt, volgens anderen een door een ongenaakbaar koningshuis geleide oligarchie. De gewapende opstand heeft in die tijd al bijna 6.000 doden geëist, onder wie veel burgers.