Poetin richt staatscomité op voor strijd tegen drugs

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven om een Staatscomité voor Drugsbestrijding in het leven te roepen, heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt. Drugs zijn niet alleen een rampzalig sociaal probleem, zei Poetin in zijn decreet, maar door de verwevenheid van de drugshandel met het internationale terrorisme ook een bedreiging voor de veiligheid.

AP Ned

Het nieuwe orgaan moet zorgen voor betere samenwerking tussen de vele bureaus die zich met drugsbestrijding bezighouden en elkaar nu soms tegenwerken. Het comité, dat tweehonderd mensen in dienst krijgt, komt te vallen onder het ministerie van binnenlandse zaken en krijgt een onderminister aan het hoofd. Dinsdag zat Poetin een vergadering van de Staatsraad over de drugshandel voor. Hij zei toen dat Rusland traag had gereageerd op de groeiende drugsproblematiek. Rusland telt meer dan drie miljoen drugsgebruikers, bijna 2,1 procent van de bevolking, zei Poetin. De meeste gebruikers zijn onder de dertig en op veel plaatsen neemt hun aantal toe.

"We hebben in een heel korte periode enorme veranderingen doorgemaakt, ten koste van dalende normen, in de steek gelaten kinderen, criminele organisaties die de kop op steken in de samenleving", citeerde het persbureau Interfax de president. "Drugshandelaren hebben de mogelijkheden aangegrepen die de periode van instabiliteit en een verzwakte staat boden." Het hoofd van de Douanecommissie, Michail Vanin, zei dat Rusland de bewaking zou opvoeren aan de grens met Kazachstan, de laatste barrière op de drugsroute vanuit Centraal-Azië. Tachtig procent van de heroïne, 70 procent van de opium en 60 procent van de marihuana die Rusland binnenkomt passeert deze 7.000 kilometer lange grens, zei Vanin.