Palestijnse inlichtingenchef niet van plan zich over te geven

Het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst op de Westoever, Tawfik Tirawi, zegt zich onder geen beding te zullen overgeven aan het Israëlische leger. Tirawi is een van de ongeveer 200 Palestijnen die vastzitten in het kantoor van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah op de Westoever, dat sinds vorige week door Israëlische troepen wordt belegerd. Israël eist de overgave van alle Palestijnen in het gebouw, met uitzondering van Arafat, en heeft daarbij met name Tirawi genoemd.

AP Ned

Volgens het leger heeft Tirawi Palestijnse milities gefinancierd en is hij betrokken geweest bij aanslagen die aan zes Israëliërs het leven hebben gekost. In Israël is door sommigen met scepsis gereageerd op deze aantijgingen. Avi Dichter, het hoofd van Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, heeft erop gewezen dat Tirawi enkele maanden geleden nog deelnam aan onderhandelingen met Israël.

"Ik weet niet wat overgave is", zei Tirawi tegen de Israëlische krant Maariv. "Ik heb het recht en de plicht mezelf te verdedigen. Yasser Arafat en ik zullen tot de laatste minuut vechten." Tirawi zegt dat hij het slachtoffer is geworden van de binnenlandse Israëlische politiek en dat hij wordt gezocht omdat premier Ariel Sharon de haviken in zijn Likudpartij, die zijn rivaal Benjamin Netanyahu steunen, een jachttrofee wil kunnen presenteren.