Pakistan zit volgens India achter aanval op tempel

De Indiase vice-premier Lal K. Advani heeft Pakistan verantwoordelijk gesteld voor een aanval op een hindoetempel in de deelstaat Gujarat waarbij 32 doden zijn gevallen. Onder de doden bevinden zich de twee daders, die werden doodgeschoten door commando's die de tempel bestormden. De commando's bestormden de tempel woensdagmorgen vroeg, nadat de aanvallers het leger meer dan een half etmaal van zich af hadden weten te houden. Eén commando werd gedood. Het leger heeft 3.000 extra soldaten naar Gujarat gestuurd, om onlusten tussen hindoes en moslims te voorkomen, aldus het ministerie van defensie.

AP Ned

Behalve 32 doden vielen er bij de aanval op de tempel in Gandhinagar ook 74 gewonden, onder wie zeker 23 politiemannen. De politie slaagde erin de meer dan 500 bezoekers te evacueren, nadat het tweetal de tempel dinsdagavond had ingenomen. Het tweetal, volgens het leger jonge, gladgeschoren mannen in burgerkleding, leverde de hele nacht slag met de honderden militairen die het tempelcomplex hadden omsingeld. De militairen werden onder vuur genomen en bestookt met granaten.

Aanvankelijk werd gezegd dat tientallen moskeegangers door de aanvallers waren gegijzeld, maar bij de bestorming bleek dit niet het geval te zijn. De verantwoordelijkheid voor de aanval is niet opgeëist, maar volgens Advani zit Pakistan erachter. Bij een bezoek aan de tempel verwees Advani naar een toespraak die de Pakistaanse president Pervez Musharraf deze maand hield bij de Verenigde Naties. In die toespraak had Musharraf het over het geweld dat begin dit jaar in Gujarat uitbrak. In februari stak een bende moslims in Gujarat een trein met hindoes in brand. Bij onlusten die daarna uitbraken en vergeldingsacties vielen rond de 1.000 doden, overwegend moslims. Volgens Advani heeft Pakistan met de aanval op de tempel de dood van de moslims willen vergelden. Pakistan heeft de aanval overigens veroordeeld.

De imam van de grootste moskee van India, die in de hoofdstad New Delhi staat, noemde de aanval anti-islamitisch. "De islam verbiedt het doden van onschuldige burgers. Ik roep moslims en onze hindoe-broeders op de handen ineen te slaan om het terrorisme te vernietigen", aldus de imam, Syed Ahmed Bukhari. De Wereldhindoeraad heeft opgeroepen tot een algemene staking op donderdag, uit protest tegen het "jihad-terrorisme".