Herman Lauwers nieuwe voorzitter VU-ID-fractie Vlaams Parlement

Herman Lauwers is de nieuwe voorzitter van de technische VU-ID-fractie in het Vlaams Parlement. Lauwers is de opvolger van Etienne Van Vaerenbergh, die nog steeds geen keuze heeft gemaakt tussen de N-VA en Spirit.

Belga

Er was naar verluidt geen tegenkandidaat voor Lauwers. Bij de fractie wordt als reden voor de wissel opgegeven dat het logisch is dat de grootste partij binnen de fractie het voorzitterschap opneemt. De VU-ID-fractie telt vier Spiritisten en drie N-VA'ers. Van Vaerenbergh is intussen lid geworden van het bureau van het Vlaams Parlement. Als gevolg van die doorschuifoperatie heeft Jan Loones (N-VA) zijn job als secretaris in het bureau afgestaan aan Van Vaerenbergh.

De VU-ID-fractie telt in totaal negen leden, van wie twee onafhankelijken. De eerste is Van Vaerenbergh, die na het uiteenvallen van de voormalige Volksunie in de Nieuw-Vlaamse Alliantie enerzijds en Spirit anderzijds nog geen keuze heeft gemaakt. Hij noemt zich partijloos, maar heeft tot hiertoe altijd de meerderheid gesteund. Van Vaerenbergh zou eerst in september beslissen over zijn politieke toekomst, maar dat heeft hij uitgesteld. Het tweede onafhankelijke lid van de VU-ID-fractie is André-Emiel Bogaert. Hij stapte op 10 juli uit Spirit om als onafhankelijke, weliswaar binnen de fractie, te gaan zetelen. Voorlopig heeft ook hij nog geen beslissing genomen over zijn politieke toekomst.