1,1 miljoen euro voor vernieuwende bejaardenprojecten

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Mieke Vogels heeft dinsdagmorgen in Menen de namen van de projecten bekendgemaakt die een eenmalige subsidie zullen krijgen omdat ze op een vernieuwende wijze de zorg voor ouderen garanderen. Het gaat in totaal om 26 projecten uit heel Vlaanderen die de pot van 1,1 miljoen euro zullen verdelen.

Belga

Volgende week start de minister de campagne "Oud is niet out" om de perceptie van het brede publiek tegenover bejaarden te veranderen en de solidariteit aan te zwengelen. Op de projectendag in Menen wisselden 400 werknemers uit de sector ervaringen uit. Minister Volgels had het in de rand nogmaals over haar voornemen om slecht functionerende rusthuizen te sluiten.

De projecten die eenmalig kunnen rekenen op een subsidie zijn onderverdeeld in drie categorieën. Voor het bekomen van een subsidie in de thuiszorgsector werden 26 aanvragen ingediend waarvan er uiteindelijk 10 werden geselecteerd. Het gaat om projecten van de vzw Zorg-Saam Zuster Kindsheid Jesu, Ons Zorgnetwerk, OCMW Antwerpen RVT Joostens-Zoersel (met een dementiecafé), VVSG, Sociale Familiezorg, Vereniging voor intergemeentelijk bejaardenwerk in Assenede, CAW Zuid-Oost-Vlaanderen, Stichting Welzijnszorg provincie Antwerpen, provinciebestuur Limburg en Centrum voor ziekenhuis- en verplegingswetenschappen.

In de categorie die buiten het thuiszorgdecreet vallen, zijn er subsidies voor de vzw Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg uit Wommelgem (deelname aan de dagelijkse werking van de instelling), Groep Gasthuiszusters van Antwerpen, Huize Zonnelied Ieper en vzw Rusthuis Rustenhove in Zedegem voor een aangepast beleid voor de medewerkers. Het H. Hartcollege Tervuren, de Werkgroep thuisverzorgers Heverlee, de VVSG, de Vlaamse Federatie van Socialistische Gepensioneerden, het RVT Sint-Jozef Moerzeke en de vzw Borgerstein uit Sint-Katelijne-Waver krijgen een subsidie voor het verbeteren van het imago van de senioren.

De demonstratieprojecten zijn de meest nieuwe en verregaande vorm van projectvoorstellen. Uit de 36 ingediende voorstellen werden 6 laureaten gekozen. Daarbij zijn de woonzorgzone D'Oude Molen in Heist-op-den-Berg, het nachthotel voor zwaar zorgbehoevende ouderen van Bejaardenzorg Midden-West-Vlaanderen en de dorpsdienst Nestor in Poperinge-Alveringem-Vleteren. Het OCMW Antwerpen viel in de prijzen voor de ontwikkeling van een strategie om senioren langer thuis te laten wonen. Voor een project van levenslang wonen in de wijk De Barakken werd het OCMW van Menen geselecteerd. Voor de therapie van dementerende bejaarden werd de vzw Levet Scone uit Leuven tenslotte ook gekozen.