Carl Decaluwé (CD&V) vraagt Europa op te treden tegen UEFA

Vlaams parlementslid Carl Decaluwé wil dat de Europese Commissie optreedt tegen de Europese voetbalbond. Volgens de CD&V-mediaspecialist heeft de UEFA zowel de Vlaamse als de Europese regelgeving inzake de vrije nieuwsgaring met de voeten getreden door de regionale zender TV-Limburg een week geleden te verbieden opnames te maken tijdens de wedstrijd tussen Racing Genk en AEK Athene.

Belga

Decaluwé heeft bij de Commissie Verzoekschriften van het Europese Parlement een verzoekschrift ingediend, zo blijkt uit een brief van de volksvertegenwoordiger aan Vitaliano Gemeli, de voorzitter van de commissie, die Belga kon inkijken. De Commissie Verzoekschriften is belast met de vragen en klachten over domeinen waarop de EU actief is.

Volgens de volksvertegenwoordiger trad de UEFA niet alleen de Vlaamse, maar ook de Europese regelgeving met de voeten. Zo bestaan er op Europees vlak zowel een richtlijn voor radio en televisie, als rond de vrije nieuwsgaring. "Het Vlaams decreet is volledig conform de Europese wetgeving. Gezien hier dan ook de Europese wetgeving met de voeten wordt getreden, wil ik met mijn aanklacht de Europese Unie verzoeken te reageren op de houding van de UEFA en om de nodige maatregelen te willen nemen", luidt het in de brief.

De VRT bezit de exclusieve uitzendrechten van de wedstrijden van de Champions League in Vlaanderen. In het contract van de UEFA met de openbare omroep staat bovendien dat geen enkele andere zender beelden mag schieten tijdens de wedstrijd. Cameraploegen mogen na de wedstrijd filmen in de zogenaamde mixed-zone, tijdens de persconferenties.

Dat is in strijd met het Vlaams decreet op de vrije nieuwsgaring, oordeelde de Brusselse rechter van eerste aanleg in kort geding vorige dinsdag. Volgens dat decreet mogen secundaire zenders, in dit geval TV Limburg, wel sfeerbeelden maken in het stadion. De UEFA legde het vonnis naast zich neer en verbood de cameraploeg van TV Limburg de toegang tot het Genkse Fenix-stadion.

De VRT werd veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 1 miljoen euro per overtreding, maar tekende beroep aan. De zender zegt immers niet verantwoordelijk te zijn en meent dat de rechter er verkeerdelijk van uit ging dat de openbare omroep bevoegd was voor de accreditaties tijdens de wedstrijd. Woensdag vindt de inleidende zitting van het beroep plaats.