Zorgverzekering: "ziekenfondsen krijgen in maart afrekening"

Het klopt niet dat grotere ziekenfondsen verlies maken op de zorgverzekering omdat ze meer zwaar zorgbehoevende leden hebben die een uitkering vragen. Alle zorgkassen krijgen in maart 2003 een afrekening. Zij die teveel overhouden, moeten een deel terugbetalen. De ziekenfondsen die een tekort hebben, krijgen dat teruggestort.

Belga

Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Mieke Vogels (Agalev) dinsdagochtend. Volgend jaar betalen de meeste Vlamingen 15 euro extra voor hun zorgverzekering. CD&V-parlementslid Sonja Becq stelde dat verscheidene kleine ziekenfondsen die bijdragen onaangeroerd op hun rekening zetten. Grotere ziekenfondsen, zoals het christelijke en socialistische, gaan voor enkele miljoenen euro in het rood, zegt Becq. De grotere ziekenfondsen maken volgens het CD&V-parlementslid verlies op de zorgverzekering omdat ze meer zwaar zorgbehoevende leden hebben die een uitkering vragen. "Klopt niet. Sonja Becq slaat de bal mis", zegt het kabinet van Mieke Vogels dinsdagochtend.

"Iedereen krijgt in maart 2003 een eindafrekening. Wie geld overhoudt, moet terugbetalen en wie een tekort heeft, krijgt dat bijgepast vanuit het zorgfonds", luidt het.