Twaalfde Open Bedrijvendag in teken van export

Op zondag 6 oktober zetten 246 bedrijven in Vlaanderen hun deuren open ter gelegenheid van Open Bedrijvendag. Organisator Yves Lejaeghere wist ook dit jaar enkele grote ondernemingen warm te maken voor het initiatief. Het gaat onder meer om staalbedrijf Sidmar, Havenbedrijf Antwerpen en technologiebedrijf Sun Microsystems. Toch zijn het vooral kmo's die deelnemen.

Belga

Het is inmiddels al de twaalfde keer dat ondernemingen in Vlaanderen hun deuren opengooien voor het grote publiek. Open Bedrijvendag groeide intussen uit tot een succesvol evenement. De eerste editie lokte zowat 150.000 bezoekers naar een 50-tal bedrijven. Vorig jaar - toen 213 bedrijven deelnamen - werd een recordopkomst van 720.000 bezoekers gerealiseerd. Voor dit jaar hoopt Lejaeghere op 40.000 tot 50.000 meer kijklustigen. Het concept is inmiddels ook al overgenomen in Wallonië, Nederland en Noord-Frankrijk.

Thema van dit jaar is export. In België wordt zowat 80 procent van de industriële productie uitgevoerd. Ook heel wat Vlaamse ondernemingen exporteren hun activiteiten, aldus Vlaams minister van Economie Jaak Gabriëls woensdag op een persconferentie naar aanleiding van Open Bedrijvendag.

Zo realiseert schoenenfabrikant Ambiorix 25 procent van zijn omzet via export. Drie jaar geleden was dat nog maar 5 procent, aldus Marc Blanchart van Ambiorix. De schoenenfabrikant uit Tongeren neemt dit jaar voor de eerste keer deel aan Open Bedrijvendag. Het is ook de eerste keer in zijn 107-jarig bestaan dat Ambiorix de deuren openzet voor het grote publiek. De onderneming heeft de technologie die het gebruikt om zijn schoenen te vervaardigen, altijd geheim willen houden. Dit heeft alles te maken met de vele schoenenfabrikanten die Vlaanderen ooit telde, legt Blanchart uit. Er werd gevreesd dat de knowhow bij de buren terecht zou komen. Voor brouwerij Van Steenberge is export de enige groeimogelijkheid, nu de Belgische markt voor speciaalbieren verzadigd is. Het bedrijf realiseert inmiddels al 40 procent van zijn omzet via export. Vooral Italië is een grote afnemer, aldus bestuurder Jef Versele.

Volgens initiatiefnemer Yves Lejaeghere is Open Bedrijvendag niet mogelijk zonder de steun van de overheid. Minister Gabriëls kwam met 150.000 euro (6 miljoen frank) aan financiële middelen over de brug. Dankzij hem doen ook een aantal gemeenten en steden mee aan het evenement. Zo zetten - niet verwonderlijk - Bree, Brugge, Glabbeek en Antwerpen op 6 oktober hun gemeente- en stadsdiensten open voor het grote publiek.

Open Bedrijvendag heeft overigens een omzet van bijna 868.000 euro (35 miljoen frank). Dat geld komt, naast de overheid, onder meer van sponsoring en de deelnemende bedrijven zelf. Die betalen tussen 1.000 en 4.500 euro om aan het evenement te participeren. Voor dit jaar zegden 246 bedrijven toe. Dat lijkt veel, stelt Lejaeghere, maar het gaat om slechts 2 tot 3 procent van het totaal aantal aangeschreven ondernemingen. Veel bedrijven hebben het te druk, anderen zijn dan weer te bescheiden en stellen dat er niets te zien is in hun bedrijf. Ondanks de lage respons zegt een groot percentage wel geïnteresseerd te zijn in het initiatief, maar later. Extra sfeer tijdens de bedrijfsbezoeken moet komen uit de Vlaamse muziekwereld. Zo zullen Severine Doré (finaliste Eurosong), Mama's Jasje, Sam Gooris en Bart Herman een aantal bedrijven bezoeken. Lejaeghere benadrukte woensdag dat de BV's niet werden aangetrokken om volk naar de bedrijven te trekken, maar om voor sfeer te zorgen.

Meer informatie is te vinden op het webadres: www.openbedrijvendag.be.