Arbeiders Umicore blokkeren toegang tot bedrijf

Arbeiders van het metaalbedrijf Umicore in Hoboken hebben vandaag/dinsdag alle externe firma's, die opdrachten op de terreinen van Umicore uitvoeren, de toegang tot het bedrijf verhinderd. "Deze actie is een uitloper of voortzetting van de betoging van vorige week", zegt Paul de Schutter, afgevaardigde van het ACV.

Belga

De arbeiders zijn niet de spreken over het onmiddellijk ontslag dat een afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV boven het hoofd hangt. Eind augustus zou de man de opdracht hebben gekregen om in de afdeling Edele Metalen een kuip te poetsen. Daarvoor dient de werknemer een rubberen overall aan te trekken en dat is niet gebeurd. Vergeten, zeggen zowel de werknemer als de toezichter. Maar Umicore startte een procedure voor ontslag met dringende reden voor de arbeidsrechtbank.

Met de actie van vandaag/dinsdag willen de vakbonden de directie onder druk zetten. "Het is een actie van het gemeenschappelijk vakbondsfront, maar op initiatief van het ABVV", zegt De Schutter. Tot 14.00 uur dinsdagmiddag werden geen externe firma's toegelaten. Het gaat dan meestal over onderhoudsfirma's of aannemers. Het eigen personeel van Umicore ging wel gewoon aan de slag.