Effectenbeurs: Fortis weegt op Bel20 in Europees depri-klimaat

De Europese beurzen diepten dinsdag de verliezen van de vorige dag verder uit. De Bel20 kreeg een minwaarde van 3,9 procent te slikken naar 1.805 punten. Zwaargewicht Fortis trok de andere Bel20-aandelen mee naar beneden met een verlies van 8,3 procent tot 13,04 euro.

Belga

De andere Europese indices gingen tussen 2 en 3 procent lager. De nieuwe verliezen komen er na de bekendmaking door de Britse premier Blair van een rapport over Irak, waaruit blijkt dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens kan inzetten. Voorts reageerden de markten negatief op de sluiting van Nasdaq. De Amerikaanse schermenbeurs kwam maandag bij de eindbel uit op een verlies van 2,96 pct tot 1.184,93 punten, het laagste niveau sinds zes jaar.

Beleggers wachten nu vooral op nieuws uit de Verenigde Staten. Later op de dag komen cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Tevens vergadert dinsdag het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken over de rente. Een wijziging van de rente in de VS wordt niet verwacht. Wel willen de beleggers graag weten wat Fed-voorzitter Alan Greenspan te zeggen heeft.

"Iedereen gaat ervan uit dat het consumentenvertrouwen verder zal dalen. De vraag is alleen in hoeverre de cijfers die worden gepresenteerd reëel zijn gezien de oorlogsdreiging momenteel," stelt een analist.