Geweldloze manifestatie in Ramallah

Een honderdtal Palestijnse manifestanten zijn in de nacht van maandag op dinsdag samengekomen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Ze protesteerden op een niet gewelddadige wijze tegen de avondklok die het Israëlische leger heeft ingesteld. Dat heeft een journalist van het persagentschap AFP vastgesteld. De manifestanten, vooral jongeren, inwonders van het vluchtenlingenkamp van Amari, liepen naar het stadscentrum en brachten heel wat kabaal teweeg door op kookpannen, auto's en verkeersborden te slaan.

Belga

Honderden andere manifestanten, waaronder veel vrouwen, ook oudere vrouwen in traditionele gewaden, vervoegden zich bij de manifestatie om de plaats Manara in het centrum in te nemen. De Israëlische soldaten, niet gewend aan deze vorm van protest, hebben in het begin waargenomen zonder in te grijpen in deze rare optocht. Via luidsprekers hebben ze vervolgens opgeroepen om de avondklok te respecteren. Ze hebben enkele traangasgranaten afgevuurd als waarschuwing.

Het Israëlische leger heeft het grootste deel van de autonome Palestijnse steden heroverd na een reeks zelfmoordaanslagen in Israël. De avondklok wordt er bijna permanent gehandhaafd.