Mogelijk nieuw geval van mond- en klauwzeer op Britse boerderij

Rond een boerderij in het zuid-westen van Engeland werd dinsdag een veiligheidszone van acht kilometer geïnstalleerd. Dat gebeurde nadat er een stier werd ontdekt die de tekenen van een mogelijke aanval van mond- en klauwzeer vertoonde. Dat werd uit regeringsbronnen vernomen.

Belga

Elk veetransport werd door de autoriteiten uit voorzorgsmaatregel volledig verboden in een straal van acht kilometer rond de boerderij. De boerderij bevindt zich nabij Liskeard en Cornouailles. De analyses zijn onderweg en stalen zijn naar een laboratorium gestuurd voor dringende tests. De eerste resultaten worden dinsdag verwacht, maar het kan 96 uur duren tot de definitieve resultaten er zijn, aldus de Britse administratie belast met de voedselveiligheid en landbouw.

Sinds het laatste geval van mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië, in september 2001, werden er veel tests uitgevoerd, maar allemaal hadden ze een negatief resultaat. Ongeveer zes miljoen dieren zijn tijdens de mond- en klauwzeerepidemie vorig jaar in Groot-Brittanië afgemaakt. Die epidemie heeft de landbouw 900 miljoen pond (1,4 miljard euro) gekost.