Gerecht onderzoekt fraude bij gerechtsdeurwaarders

De Bijzondere Belastinginspectie onderzoekt fraude bij gerechtsdeurwaarders. Van de 151 gecontroleerde gerechtsdeurwaarders bleek 90 procent niet in orde te zijn. De inspectie schat dat de sector de afgelopen vijf jaar voor 25 miljoen euro aan belastingen heeft ontdoken. Zo maakte de administrateur-generaal van de Belastingen, Jean-Marie Prevost, maandagavond in het VTM-journaal bekend.

Belga

De BBI lichtte de sector door en stootte bij 90 procent van de 151 gecontroleerde gerechtsdeurwaarders, op een totaal van 527, op onregelmatigheden. Gerechtsdeurwaarders zouden overdreven en fictieve onkosten aangegeven hebben. Zo zou de afgelopen vijf jaar gemiddeld 25 procent van de inkomsten niet aangegeven zijn, goed voor 11 miljoen euro. Vooral de grote groep van fraudeplegers verontrust de topman van de Belastingen. Van de 151 gecontroleerde deurwaarders was amper 10 procent helemaal in orde. Bovendien horen de gerechtsdeurwaarders zoals medewerkers van het gerecht een modelfunctie te hebben.

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders ontkent dat er fraude in het spel is. Volgens Bernard Buysse gaat het om een meningsverschil met de belastingsdiensten over de forfaitaire kosten. Eerder stootte de BBI ook bij andere vrije beroepen op aangiftepraktijken die niet door de beugel kunnen.