Opgelet voor peperdure pluchen 'kankerhonden'

Wie telefonisch benaderd wordt om een pluchen hond te kopen ten voordele van arme mensen met kanker, moet op zijn hoede zijn. Net als vorig jaar duiken er in deze periode, juist na de azaleaverkoop voor Kom op Tegen Kanker, klachten op over personen die peperdure (175 euro) knuffeldieren aanbieden voor familieleden van kankerpatiëntjes die hun rekening niet kunnen betalen. Geen enkele erkende kankervereniging heeft dergelijke actie lopen, wat het vermoeden sterkt dat er oplichters in het spel zijn.

AP Ned

Vorig jaar bond Christiane De Cock uit Brasschaat de kat de bel aan, nadat een vertegenwoordigster van een liga tegen kanker haar per telefoon een pluchen aap aanbood. De knuffel kostte 3.800 frank voor 38 centimeter aap, wat overeen kwam met 100 frank per centimeter. De telefoniste klonk uiterst beleefd en professioneel. Het beest zou aan de deur worden afgeleverd en Christiane zou een bewijs van betaling krijgen én een bewijs dat het bedrag doorgestort was aan een kankerfonds. Christiane trapte er niet in, en sloeg terecht alarm. Even later werd een Gentse bende opgerold die met hun apen honderden mensen voor de aap had gehouden.

Tot haar eigen verbazing kreeg Christiane De Cock nu opnieuw een telefoon. Dit keer werd haar tegen 175 euro een anti-allergische pluchen hond aangeboden van 80 centimeter groot. "Alweer superbeleefd, en met dezelfde ogenschijnlijk correcte handelswijze. Dit keer is de opbrengst bestemd voor een vereniging die ouders helpt van kankerpatiëntjes die hun ziekenhuisrekeningen niet meer kunnen betalen. Zonder iemand in discrediet te willen brengen, maar de gelijkenissen zijn toch wel érg groot", vindt de Brasschaatse. "175 euro (7.059 frank) voor 80 centimeter hond: daar heb je al een echte hond voor. Mensen, zekere ouderen die vaak thuis zijn en de telefoon opnemen, zijn nog niet zo vertrouwd met de euro."

Marleen Houtmeyers van de Vlaamse Liga tegen Kanker onderstreept dat er in het kader van Kom op Tegen Kanker geen huis-aan-huis-verkoop meer wordt gedaan. "Alleen in Bornem is er nog een kaartenverkoop. De zogenaamde vereniging waarvan sprake steekt altijd de kop op rond de periode van onze azaleaverkoop, wat de misleiding in de hand werkt. Ze werken ook sterk op het gemoed, zoals nu. Ouders van kankerpatiëntjes met financiële zorgen klinkt natuurlijk bijzonder triest. Bij onze districtscoördinator in Antwerpen kwam al één telefoontje omtrent die fameuze honden binnen. Al onze medewerkers hebben een gecodeerd document met het bekende logo bij. Bij telefonische verkoop wordt dit controlesysteem uitgeschakeld. Trap je toch in de val, laat dan een proces verbaal opstellen. 175 euro is veel geld. De gemiddelde gift bij ons bedraagt 20 euro."

Ook de vzw Kinder Kanker Liga uit Wilrijk distancieert zich van de pluchen honden. "Het is alleszins geen initiatief van ons. Ons duurste artikel kost 7,5 euro. Wij staan op beurzen, winkels en markten, maar verkopen nooit per telefoon. Ik heb er ook al klachten over gehoord." Bij de vzw Kind en Kanker Animatie klinkt dezelfde reactie.