Moord op Ellen Van de Wal overgedaan

De Antwerpse rioolarbeider Danny Meersman (31), de moordenaar van de Wilrijkse Ellen Van de Wal (19), voerde gisteren de reconstructie uit van de moord. Meersman moest overdoen hoe hij het meisje in de nacht van 11 op 12 augustus verkrachtte en vervolgens wurgde. Volgens het Antwerpse parket heeft de verdachte goed meegewerkt.

Belga

De reconstructie startte in café 'The Dubliner' aan de Antwerpse Grote Markt (foto 1). Daar ontmoette Meersman Ellen Van de Wal op zondagavond 11 augustus. Meersman toonde de plek aan de toog waar hij urenlang alleen gezeten had én de plaats aan het tafeltje waar Ellen eveneens in haar eentje zat. Uit de reconstructie bleek gisteren dat het meisje vrijwillig is ingestapt in de auto van haar moordenaar. Die laatste heeft zelfs het portier nog voor haar opengehouden (foto 2). Het blijft voorlopig een raadsel waarom Ellen, van wie wordt gezegd dat ze nooit met vreemden zou meegaan, Meersmans lift heeft aanvaard.

Omdat het door de drukte volslagen ondoenbaar was Danny Meersman naar de UZA-parking te brengen, waar de moord gebeurde, moest hij deze feiten overdoen op het terrein van de Antwerpse federale politie op de Boomsesteenweg. Af en toe emotioneel en soms arrogant-gelaten demonstreerde hij er hoe hij Ellen in zijn auto verkrachtte en wurgde. Tegenover de speurders verklaarde de dader dat hij een onweerstaanbare drang had voelen opkomen. Zeker is sinds gisteren dat Meersman Ellens stoffelijk overschot - dat in de koffer van de wagen lag - tweehonderd meter over de schouder heeft gedragen voor hij het dumpte in een Willebroekse riool op de Gansdijk(foto 3). Hij liet het meisje met het hoofd naar beneden in de put glijden en reed dan naar huis. Op 8 september vond de Moordbrigade van de Gerechtelijke Dienst Antwerpen Ellens lichaam.