WHO waarschuwt voor hevige grieppandemie

Het is de tijd van het jaar waarin dokter en bedrijf de mensen vragen om hun jaarlijkse griepprik te komen halen. Net nu laten deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) weten dat het influenzavirus de natuurlijke verdedigingslinie van ons lichaam probleemloos doorbreekt en dat er een reusachtige griepepidemie op komst is, zo waarschuwt de

Sunday Telegraph

.

Belga

Onderzoek na de griepgolf van 1997, waardoor een van de vijf zieken om het leven kwam, heeft aangetoond dat dit type griep geen enkel probleem had met het menselijke immuniteitssysteem. "Dat was de laatste waarschuwing van de natuur", aldus dr. Klaus Sthr, hoofd van het wereldwijde griepprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Hij voegt daaraan toe dat de wereld zich moet voorbereiden op een griepoffensief dat te vergelijken is met de pandemie van 1918, toen vijftig miljoen mensen aan deze ziekte stierven.

Elk jaar duiken er nieuwe virussen op die influenza kunnen veroorzaken. Vooral Azië, waar dieren en mensen erg dicht op elkaar leven is een 'virushaard'. Indien zo'n virus sterk afwijkt van de bestaande soorten, kan dit een epidemie veroorzaken omdat het menselijk lichaam daar niet op is voorbereid.

Wetenschappers in Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee, hebben nu ontdekt dat de laatste zware griepgolf, de Hongkonggriep die in 1997/98 toesloeg, zoveel slachtoffers maakte door de verandering van een gen, waardoor het immuunsysteem werd ontmanteld.

In het tijdschrift

Nature Medicine

schrijft Robertt Webster, het hoofd van het onderzoeksteam in Memphis, dat het "sinds 1918 regelmatig voorkomt dat het griepvirus de mechanismen omzeilt waardoor onze cellen het zouden moeten tegenhouden. Het virus dat in 1997 vanuit China toesloeg is daar nog niet uitgewist zodat de kans op een nieuwe epidemie of erger niet denkbeeldig is".

Een bijkomend probleemis dat het minstens zes maanden vergt om een vaccin tegen een nieuw soort griep te ontwikkelen, terwijl dat virus zelf zich in enkele dagen over de wereld kan verspreiden.