"Een amandel per dag voorkomt hartkwalen"

De Romeinen zagen er een afrodisiac in. In de Middeleeuwen werden ze gegeten om een kater te bestrijden. En nu hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt dat de goede oude amandel de mens kan beschermen tegen hartkwalen, zo meldt de

Observer

.

Belga

Volgens dr. Paul Milbury van de Tufts universiteit in het Amerikaanse Boston die zijn bevindingen deze week bekendmaakt op een congres in Cambridge, zitten er in de almandel zelf en in de schil twee chemische stoffen die samen voorkomen dat cholesterol wordt omgezet in schadelijke chemische stoffen die tot hartziekten kunnen leiden.

Het gaat om vitamine E die in de eigenlijke amandel zit, en polyfenoliek, die zich bevindt in de schil. Die twee stoffen samen werden door de Amerikaanse onderzoekers gemengd met cholesterol en daarbij bleek dat die werd geneutraliseerd en geen kwalijke nevenproducten aanmaakte. Na laboratoriumproeven gaven ook de eerste tests bij mensen hetzelfde effect te zien, al waarschuwt dr. Milbury dat 'de proeven met mensen nog in een beginfase verkeren'.