De Gucht waarschuwt voor regeringscrisis als Ecolo niet inbindt

Er is binnen de federale regering sprake van een crisis wanneer de Franstalige groenen hun houding rond de aanpak van minderjarige delinquenten niet veranderen. Dat heeft VLD-voorzitter Karel De Gucht zondag verklaard in het VRT-programma

De Zevende Dag

.

Belga

Zoals eerder op de week al bleek is de VLD niet te spreken over de manier waarop de bevoegde Ecolo-minister Nicole Maréchal van de Franse gemeenschapsregering is opgetreden bij de vrijlating van drie delinquente minderjarigen van de "Black Wolves".

De Franstalige groenen zijn niet echt te vinden voor de opsluiting van minderjarigen en hebben het ook niet begrepen op de invoering van een jeugdsanctierecht, die de notie jeugdbescherming moet vervangen.

VLD-voorzitter Karel De Gucht wil nu dat Ecolo inbindt. "Dit punt is te nemen of te laten. Het kan niet dat een partij van de federale meerderheid zo onverantwoordelijk tewerk gaat. Dat zullen we niet nemen", verklaarde De Gucht, die erop wees dat ook de MR en de PS ervan overtuigd zijn dat een gelijkaardig incident niet voor herhaling vatbaar is. "Als ze hier niet op willen toegeven is er crisis. De burger heeft immers recht op veiligheid", besloot de liberale leider.

In een debat met zijn VLD-evenknie Hugo Coveliers schoot CD&V-kamerfractieleider Yves Leterme met scherp op de regering voor haar houding in het dossier. Hij verweet premier Verhofstadt een gebrek aan leiderschap.

Coveliers en De Gucht weerlegden dat. De VLD-voorzitter wees erop dat de federale regering - hoewel niet verantwoordelijk - meteen een oplossing heeft doorgedrukt. "De premier heeft druk uitgeoefend en binnen de 24 uur was er een oplossing", luidde het.

De Gucht had in het algemeen lof voor het werk van de eerste minister. De verkiezingen van juni volgend jaar draaien voor hem dan ook over de vraag of de kiezer Verhofstadt een tweede mandaat geeft of niet. De partijleider herhaalde ook dat de paarsgroene coalitie wordt voortgezet indien blijkt dat de drie meerderheidspartijen het bij de stembusslag goed doen. "Ik zeg niet 'nooit' tegen een regering met de CD&V, maar zit er niet op te wachten", voegde De Gucht er nog aan toe.