Russen dromen van bemande vlucht naar Mars

Rusland wil in het internationaal ruimtestation ISS een bemande Marsverkenner assembleren en die in 2014-2015 naar de Rode Planeet sturen, zo heeft ingenieur Leonid Gorsjkov van raketbouwer Energija bekendgemaakt. Het plan kost veertien miljard dollar.

Belga

Energija zegt al jaren blauwdrukken voor een bemande missie naar Mars te hebben, en waarvan de moeilijkheidsgraad door de buitenwereld wordt overdreven.

Bedoeling is de componenten van een Marsverkenner met Progress-vrachtruimteschepen naar het ISS te lanceren en het uiteindelijke ruimtetuig daar verder te assembleren. Het gaat daarbij om een capsule die tot zes mensen kan vervoeren en een onbemande sonde die de Marsbodem moet onderzoeken. Een en ander lijkt op de Zvezda-module van het ISS die het geheel operationeel houdt, aldus Gorsjkov.

De kosmonauten zouden een maand rond Mars wentelen, de reis heen- en terug zou bijna twee jaar duren.

Moskou zegt het project technisch gezien alleen aan te kunnen. Maar begin juli hebben Russische wetenschappers gezegd te willen samenwerken met Amerikanen en Europeanen voor een Marsmissie. Zesenvijftig procent van de Russen is voorstander van een bemande missie naar onze zusterplaneet, 26 procent ziet het niet zitten.

De Russische verkenning van Mars is totnogtoe een flop geweest met als meest recente tegenvaller de mislukte lancering van de sonde Mars-96. Ook België participeerde aan die missie.