Busquin maakt 400 miljoen euro vrij voor kankeronderzoek

Op een studiedag over het Europees kankeronderzoek kondigde bevoegd eurocommissaris Philippe Busquin donderdag aan dat de Europese Commissie 400 miljoen euro beschikbaar stelt voor het kankeronderzoek. "Dat is één van de prioriteiten van het nieuwe kaderprogramma inzake wetenschappelijk onderzoek", aldus Busquin.

Belga

In vergelijking met de bedragen die de Verenigde Staten in het kankeronderzoek stoppen, gaat het om een bescheiden bedrag. Busquin is er zich van bewust, maar hij hoopt dat op deze manier een deel van de structurele beperkingen van het Europees kankeronderzoek kan gecorrigeerd worden.

Over de beperkingen bestaat weinig twijfel, want ze hebben alles met nationale versplintering te maken. Busquin sprak de hoop uit dat hij een nuttige bijdrage kan leveren aan een heuse Europese onderzoeksruimte voor kanker. "Het zesde kaderprogramma", zo kondigde hij aan, "wil vooral de netvorming over de grenzen heen van de verschillende nationale onderzoeksprogramma's stimuleren. Daarnaast willen we de coördinatie tussen de diverse onderzoeksinstellingen bevorderen".