Britse wetenschappers geven parasieten schuld aan korter leven mannen

Britse wetenschappers verdenken er parasieten van schuld te hebben aan de kortere levensduur van mannen. Traditioneel wordt een vroege dood van de mannelijke bevolking verklaard door het hogere aandeel in auto-ongevallen, gewelddaden en zelfmoorden. Sarah Moore en Kenneth Wilson van de Britse universiteit van Stirling denken echter aan een bijkomende factor.

Belga

Door de band genomen hebben mannelijke zoogdieren meer last van parasieten, zo schrijven beide wetenschappers in het nieuwe nummer van "Science" dat vrijdag uitkomt. In de loop der jaren zou dat levensverkortend werken. Ze vonden meerdere mogelijke verklaringen voor de grotere vatbaarheid van mannen, maar een echt verband konden ze niet bewijzen.

Een mogelijke verklaring zou zijn dat mannen door hun lengte meer parasieten herbergen en daardoor meer last hebben van de ziekteverwekkers. Een andere verklaring zou zijn dat het mannelijke hormoon testosteron de afweer van de man beperkt en vatbaarder maakt voor parasieten.

Ian Owens, een Britse collega van beide wetenschappers, wijst er in een begeleidend artikel op dat het gevaar op een infectie in de VS, Groot-Brittannië en Japan voor mannen dubbel zo groot is als voor vrouwen. In landen als Kazachstan en Azerbeidzjan ligt het risico voor mannen zelfs vier keer hoger.