50 mensen ruilden auto voor abonnement De Lijn

Zo'n 50 mensen hebben hun autonummerplaat al ingeruild tegen een gratis abonnement van De Lijn. Dat heeft Vlaams minister van mobiliteit Steve Stevaert (sp.a) zondag verklaard tijdens het VTM-middagnieuws.

Belga

Stevaert besliste voor de zomer dat wie de nummerplaat van zijn auto inlevert een gratis netabonnement op De Lijn krijgt van drie jaar. Ook een gezin dat de tweede wagen opgeeft, kan gratis op alle bussen en trams rijden. De minister wil op die manier het aantal wagens op de weg doen verminderen.

Op VTM noemde de sp.a-minister de maatregel een succes. Zo'n 50 mensen zijn al ingegaan op het aanbod. En daar komen elke dag nog een aantal bij, stelde hij. "Er zijn nog duizenden andere maatregelen nodig, maar elke auto die we van de baan kunnen krijgen, is meegenomen. Het zet mensen bovendien aan het denken", dixit Stevaert.

Stevaert zei ook tevreden te zijn over de autoluwe zondag, al hoopt hij dat zich in de toekomst nog meer Vlaamse steden en gemeenten achter het initiatief zullen scharen. "Dergelijk initiatief kan bijdragen tot een mentaliteitswijziging", meent hij.

Tot slot reageerde de Vlaamse minister ook nog op het onderzoek van het Studiecentrum Willy Claes, dat aangeeft dat de gemeentebelastingen de voorbije twee jaar fors zijn gestegen. Stevaert benadrukte dat de verhoging van de lasten door de gemeenten ruimschoots wordt gecompenseerd door de belastingverlagingen op federaal en Vlaams niveau. "Van de 100 frank aan belastingverlaging blijft er gemiddeld nog 90 frank over", becijferde hij.