Al acht dode zeehonden aangespoeld aan Belgische Kust

Sinds 11 uur zondagmorgen spoelden al acht dode zeehonden aan op diverse plaatsen langs de Belgische Kust. De meeste dieren waren volgens het Blankenbergse Zeehondenrescue en -opvangcentrum 'Sea Life' reeds in staat van ontbinding. Dit doet vermoeden dat ze al enkele dagen dood zijn. Het stormweer stuwt hun kadavers richting strand.

Belga

De doodsoorzaak van de dieren zou volgens het Sea Life Centre te zoeken zijn bij het Morbili-virus. Dat virus stak in mei van dit jaar de kop op in Denemarken en doodde al 12.500 zeehonden in Europa. In Nederland spoelden tijdens de zomer al 1.500 dode zeehonden aan.

Het eerste zeehondje van vandaag werd in Middelkerke aangetroffen. Leden van de Beheerseenheid van het Mathematische Model van de Noordzee haalden het dier op. Na de middag liepen er nog oproepen binnen. Er is een sterk vermoeden dat de dieren die momenteel aanspoelen afkomstig zijn van de Noord-Engelse Kust.

In het Sea Life Centre in Blankenberge verblijven momenteel drie dieren die dit jaar aanspoelden. Uit testen bleek dat deze dieren niet besmet waren met het Morbili-virus. Twee andere zeehondjes die werden opgevangen, bleken wel besmet en zijn intussen gestorven.